Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι μια από τις κορυφαίες σύγχρονες Ελληνίδες  ερμηνεύτριες. Έχει μια σταθερή σχέση με το παραδοσιακό, το σμυρναίικο, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, αρχικά ως μέλος της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, αλλά και στη συνέχεια της προσωπικής της πορείας.

Η ερμηνευτική της γκάμα είναι ευρεία και αντικατοπτρίζεται στη δισκογραφία της σε συνεργασία με σπουδαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες ( Στ. Σπανουδάκης, Νίκος Ξυδάκης, Ara Dinkjian, Δημ. Παπαδημητρίου, Γ. Ζήκας, Χρ. Νικολόπουλος, Δ. Σαββόπουλος,  Νίκος Ζούδιαρης, D. Pontes, T. Chantre, Javier Limon,  αλλά και νεότερους όπως ο Θέμης Καραμουρατίδης), αλλά και στις συμμετοχές της σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών (Ν. Μαμαγκάκης, Δ. Σαββόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Θ. Μικρούτσικος, Ν. Πορτοκάλογλου, Νίκος Πλατύραχος κα.). Τα τραγούδια της υπογράφονται από σπουδαίους ποιητές (Ο. Ελύτης, Μιχ. Γκανάς, Δ. Καψάλης, Κ. Καρυωτάκης, Ν. Λαπαθιώτης κα.) και στιχουργούς (Λίνα Νικολακοπούλου, αλλά και νεότεροι όπως ο Νίκος Μωραΐτης και η Λήδα Ρουμάνη).  Κάθε χρόνο περιοδεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και εκτός των συνόρων.  Απολαμβάνει ιδιαίτερη επιτυχία στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου οι δίσκοι της κυκλοφορούν σε ειδικές εκδόσεις στα ισπανικά και δίνει συναυλίες κάθε χρόνο από το 1998 ως σήμερα.

Η διεθνική της παρουσία είναι αξιόλογη, καθώς οι δίσκοι της κυκλοφορούν από την ιστορική εταιρεία Verve εκτός των συνόρων κι η ίδια έχει πάρει σε πλέον σημαντικά φεστιβάλ ethnic και world μουσικής (WOMAD, International Jazz and Ethnic Festival of Montreux, SFINKS, Istanbul Jazz Festival, Salamanca Festival, World Music Institute κα.). Έχει δώσει συναυλίες σε εμβληματικούς χώρους όπως το Sydney Opera House στην Αυστραλία, το Palau de la Musica στην Βαρκελώνη, το Royal Festival Hall και το Barbican Centre στο Λονδίνο, το Bellas Artes στο Μεξικό, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα. Κορυφαία όλων όμως η παράσταση που έδωσε στο Carnegie Hall, μετά από πρόσκληση του ίδιου πολιτιστικού φορέα να κάνει μια συναυλία με το ρεπερτόριό της και να την εντάξει στους κύκλους εκδηλώσεών του, στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2014, η οποία αγκαλιάστηκε από κοινό και κριτικούς.

Ανάμεσα στις κορυφαίες συνεργασίες στην καριέρα της είναι η σύμπραξή της με τον διεθνούς φήμης συνθέτη Philip Glass στο έργο του «Ωρίων», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 2004, αλλά ταξίδεψε έκτοτε στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία και το Μεξικό και δισκογραφήθηκε.

H Eλευθερία Αρβανιτάκη συνεχίζει το σπουδαίο καλλιτεχνικό της έργο της συμπληρώνοντας σαράντα χρόνια δισκογραφικής και συναυλιακής παρουσίας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ “Τα μεγάλα ταξίδια” από το προσωπικό της label rEAct στην Panik Records κι ετοιμάζει τα επόμενα συναυλιακά της βήματα.